Jelly Pock Curry (Kang Ka Dang)

แก๋งกระด้าง , หมูหนาว ...Good Picture From http://library.cmu.ac.th/ntic/lannafood ...

Green Jackfruit Curry and Pock (Kang Ba Nun)

แก๋งบะหนุน , แกงขนุนอ่อน ...Good Picture From http://library.cmu.ac.th/ntic/lannafood ...

Rice Noodle with Spicy Pock Sauce (Ka Nom Jin Nam Khew)

ขนมจีนน้ำเงี้ยว ...Good Picture From http://library.cmu.ac.th/ntic/lannafood ...

Pork and Tomato Chili Paste (Nam Pik Ong)

น้ำพริกอ่อง ...Good Picture From http://library.cmu.ac.th/ntic/lannafood ...

Grill Fermented pork (Jin Som Yang)

จิ้นส้มย่าง หรือ แหนมย่าง ...Good Picture From http://library.cmu.ac.th/ntic/lannafood ...

Saturday, August 10, 2013

Thai Northen Food : Small Sticky Rice with Peanuts and Banana (ข้าวต้มหัวหงอกเล็ก)

Thai Northen Food : Small Sticky Rice with Peanuts and Banana 
(ข้าวต้มหัวหงอกเล็ก)
  
  Ingredient :
 
1.  Sticky rice ( be immersed in water 2 - 6 Hrs ) 
 
2. Peanut (be immersed in water 6 - 8 Hrs and then boil with Salt 1 - 2 Hrs )
 
 3. Fresh Banana ( Cut 4 - 6 pieces per 1 Banana)
 
 4. Banana Leaf (Size 5 x 9 inch) 5. String made of Bamboo Tree  6. Shredded Coconut  7. Sugar 
5. String made of Bamboo Tree (size  0.25 x 20 inch )

6. Shredded Coconut and Sugar

 Recipe :

1. Put Peanut or Fresh Banana on the Banana Leaft and put Sticky Rice on the top.
2. Wrap it 
   3. Put 5 Wrapped together and then Wrap with another Banana Leaf again.
 4. Cord with String made of Bamboo Tree .

5. After finished all put them on the Big Kitchen Pot and then Boil 1 - 1.5 Hrs.
 
   6. After Boiled ready to eat with  Shredded Coconut and Sugar.  
  

Thursday, August 8, 2013

Thai Northen Food : Curry Steamed Chicken (ห่อนึ่งแคไก่)

Thai Northen Food : Curry Steamed Chicken with Mix Vegetable (ห่อนึ่งแคไก่)

1. Make a Curry
Slice Spices including Garlic  (กระเทียม) , Shallots., Lemon grass (ตะไคร้), Galangal, Turmeric.
Lemon grass (ตะไคร้)

Shallots
Turmeric

 
Galangal
Mixed with fermented shrimp paste(กะปิ), Dried fermented soybean(ุีถั่วเน่าแค๊บ) , fermented Fished(ปลาร้า) , Coriander seed (เม็ดผักชี) , Dried Chilli (พริกแห้ง) by mixer or Mortor (ครก)

Dried fermented soybean(ุีถั่วเน่าแค๊บ)

 Coriander seed (เม็ดผักชี)
 Dried Chilli (พริกแห้ง)
 fermented shrimp paste(กะปิ)
 ermented Fished(ปลาร้า)
Finished of Curry
 2. Slice Mix Vegetable >>> Eggplant(มะเขือ) , Long Eggplant(มะเขือยาว) , Little Eggplant(มะเขือพวง), Gourd(ตำลึง) , Lentils(ถั่วฝักยาว)  , Vegetable Humming Bird (ดอกแค) and then clean by Water




 3. Cut Chicken size about 1 inch (หั่นไก่ชิ้นประมาณ 1 นิ้ว)
 4. Mix Garlic and Shallots (โขลก กระเทียม กับ หอมแดง พอหยาบ)
 5. Finished Mix Garlic and Shallots
 6. Fried Mix Garlic and Shallots (นำไปคั่วน้ำมัน พอสุก )
 7. Put Curry to Fried together (เอาน้ำพริกแกงที่ทำไว้มาลงผัด)
 8. Then put Chicken to Cook (นำไก่ลงไปผัด)
 9. Put Vegetable to Cook then Mix ( ใส่ผัก คนให้เข้ากัน)
 10. Put Mashed Fried Dried Rice and Seasoning then Mix and Heat untill Cooked (นำเอาข้าวคั่วมาใส่ พร้อมกับผงปรุงรสต่าง ๆ เช่น เกลือ ผงชูรส ตามชอบ แล้ว ผัดจนสุก) 

 11. Prepared to Wrap (เตรียมห่อ)
12. Wrapped with Banana Leaf and  Indian Mulberry and put Chilli on the top  (ห่อด้วยใบตอง โดยใส่ใบยอ และ พริก ด้วย)



13. How to Wrapped(วิีธีห่อ)
14. After finished Wrapped all put on Steamer , Heat till cooked again (ห่อเสร็จนำไปนึ่งให้สุกอีกครั้ง ก็สามารถทานได้แล้วค่ะ)

 15. You can eat with Steamed Rice Very nice and you can find it from all of Chiang Mai Open Air Market or Fresh Market especially Dinner Market around Chaiprakarn District Open 2.30 pm - 7.00 pm
   ทานกับข้าวเหนียว อร่อยมาก มีขายทั่วไปในตลาดสด ตลาดทั่วไปในจังหวัดเชียงใหม่ โดยเฉพาะตลาดเย็น รอบ ๆ ที่ว่าการอำเภอ  ไชยปราการ จ. เชียงใหม่ เวลาที่เปิดขาย 14.30 - 20.00 น. ทุกวัน แวะมาชิมได้ค่ะ