Thursday, August 8, 2013

Thai Northen Food : Curry Steamed Chicken (ห่อนึ่งแคไก่)

Thai Northen Food : Curry Steamed Chicken with Mix Vegetable (ห่อนึ่งแคไก่)


1. Make a Curry
Slice Spices including Garlic  (กระเทียม) , Shallots., Lemon grass (ตะไคร้), Galangal, Turmeric.
Lemon grass (ตะไคร้)

Shallots
Turmeric

 
Galangal
Mixed with fermented shrimp paste(กะปิ), Dried fermented soybean(ุีถั่วเน่าแค๊บ) , fermented Fished(ปลาร้า) , Coriander seed (เม็ดผักชี) , Dried Chilli (พริกแห้ง) by mixer or Mortor (ครก)

Dried fermented soybean(ุีถั่วเน่าแค๊บ)

 Coriander seed (เม็ดผักชี)
 Dried Chilli (พริกแห้ง)
 fermented shrimp paste(กะปิ)
 ermented Fished(ปลาร้า)
Finished of Curry
 2. Slice Mix Vegetable >>> Eggplant(มะเขือ) , Long Eggplant(มะเขือยาว) , Little Eggplant(มะเขือพวง), Gourd(ตำลึง) , Lentils(ถั่วฝักยาว)  , Vegetable Humming Bird (ดอกแค) and then clean by Water




 3. Cut Chicken size about 1 inch (หั่นไก่ชิ้นประมาณ 1 นิ้ว)
 4. Mix Garlic and Shallots (โขลก กระเทียม กับ หอมแดง พอหยาบ)
 5. Finished Mix Garlic and Shallots
 6. Fried Mix Garlic and Shallots (นำไปคั่วน้ำมัน พอสุก )
 7. Put Curry to Fried together (เอาน้ำพริกแกงที่ทำไว้มาลงผัด)
 8. Then put Chicken to Cook (นำไก่ลงไปผัด)
 9. Put Vegetable to Cook then Mix ( ใส่ผัก คนให้เข้ากัน)
 10. Put Mashed Fried Dried Rice and Seasoning then Mix and Heat untill Cooked (นำเอาข้าวคั่วมาใส่ พร้อมกับผงปรุงรสต่าง ๆ เช่น เกลือ ผงชูรส ตามชอบ แล้ว ผัดจนสุก) 

 11. Prepared to Wrap (เตรียมห่อ)
12. Wrapped with Banana Leaf and  Indian Mulberry and put Chilli on the top  (ห่อด้วยใบตอง โดยใส่ใบยอ และ พริก ด้วย)



13. How to Wrapped(วิีธีห่อ)
14. After finished Wrapped all put on Steamer , Heat till cooked again (ห่อเสร็จนำไปนึ่งให้สุกอีกครั้ง ก็สามารถทานได้แล้วค่ะ)

 15. You can eat with Steamed Rice Very nice and you can find it from all of Chiang Mai Open Air Market or Fresh Market especially Dinner Market around Chaiprakarn District Open 2.30 pm - 7.00 pm
   ทานกับข้าวเหนียว อร่อยมาก มีขายทั่วไปในตลาดสด ตลาดทั่วไปในจังหวัดเชียงใหม่ โดยเฉพาะตลาดเย็น รอบ ๆ ที่ว่าการอำเภอ  ไชยปราการ จ. เชียงใหม่ เวลาที่เปิดขาย 14.30 - 20.00 น. ทุกวัน แวะมาชิมได้ค่ะ










0 comments:

Post a Comment